УДК 57.087.1

ЭЛЕКТРОННЫЙ ПАРАМАГНИТНЫЙ РЕЗОНАНС: ВОЗМОЖНОЕ ПРИМЕНЕНИЕ ДЛЯ ЭКСПРЕСС-ТЕСТА КАЧЕСТВА ИКРЫ

Вассель Сергей Сергеевич1, Вассель Наталья Петровна1
1Московский Государственный Университет Технологий и Управления, Ростовский филиал

Аннотация
Показано, что икра плохого рыбоводного качества содержит повышенную концентрацию активных форм кислорода и других свободных радикалов. Было предложено использовать электронный парамагнитный резонанс для определения качества икры.

ELECTRON PARAMAGNETIC RESONANCE: POSSIBLE APPLICATION IN EXPRESS-TEST OF CAVIAR QUALITY

Vassel Sergei Sergeevich1, Vassel Natalia Petrovna1
1Rostov branch of Moscow State University of Technology and Management

Abstract
We suggest to use electron paramagnetic resonance to separate caviar which is possible to use for hatchery purposes from the caviar which could be used only in food industry. Caviar with low concentration of reactive oxygen species could be used for hatchery purposes.

Keywords: caviar quality, EPR


Рубрика: 03.00.00 БИОЛОГИЧЕСКИЕ НАУКИ

Библиографическая ссылка на статью:
Вассель С.С., Вассель Н.П. Electron paramagnetic resonance: possible application in express-test of caviar quality // Современные научные исследования и инновации. 2016. № 2 [Электронный ресурс]. URL: http://web.snauka.ru/issues/2016/02/64684 (дата обращения: 02.06.2017).

Introduction. The aim of our work was developing quick method of sturgeon caviar quality control. Using this method it was necessary to separate caviar which is possible to use for hatchery purposes from the caviar which could be used only in food industry.

Express-test of caviar quality. In our previous works [1],[2] it was shown that that high levels of such lipid fractions as phosphatidylcholine and cholesterol esters provide good hatchery quality of caviar. High levels of lysophosphatidylcholine and diacylglycerides are indicators of low quality of hatchery caviar.

The results of correlation between lipid composition and caviar quality are presented at Fig 1 and Fig 2.

Fig 1. Correlation between lipid concentration and caviar quality for sturgeon.

Fig 2. Correlation between lipid concentration and caviar quality for “bester” (beluga and sturgeon hybrid).

At Fig 1 and Fig2:

  1. lipids
  2. phospholipids
  3. cholesterol
  4. cholesterol esters
  5. diacylglycerides
  6. monoacidglycerides
  7. phosphatidylcholine
  8. lysophosphatidylcholine

So, it is possible to predict the caviar quality by it lipid composition. Unfortunately a lot of time requires for the caviar lipid composition study.

Possible mechanisms of lipid composition influence on  hatchery quality of caviar are described in the article [3]. It is made a conclusion, that main reason of hatchery quality decreasing is the increasing of reactive oxygen species concentration.

For example, lysophosphatidylcholine  is an inhibitor of superoxide dismutase, so the growth of lysophosphatidylcholine concentration leads to the  growth of reactive oxygen species concentration.

Using electron paramagnetic resonance it is possible to detect concentration of reactive oxygen species and other free radicals in a rather short time. In our previous work we show that using electron paramagnetic resonance it is possible to determine the concentration of NO and NO2 at the air better, then using traditional methods [4].

So, it is possible to use electron paramagnetic resonance for caviar quality control. Caviar with low concentration of reactive oxygen species could be used for hatchery purposes.

The advantages of express-test based on electron paramagnetic resonance:

  1. this is very quick method
  2. no chemical reagents are necessary 

Conclusions. 

  1. Caviar with low concentration of reactive oxygen species could be used for hatchery purposes.
  2. It is possible to use electron paramagnetic resonance it is possible to detect concentration of reactive oxygen species and other free radicals in the caviar.
  3. Express-test based on electron paramagnetic resonance required less time, then other methods of caviar quality forecast.

References
  1. Вассель С.С. Липидный состав как показатель качества качества икры при искусственном воспроизводстве осетровых рыб. Диссертация на соискание ученой степени кандидата биологических наук/Москва, 2006
  2. Абросимова Н.А., Абросимов С.С., Вассель С.С.ОЦЕНКА РЫБОВОДНОГО КАЧЕСТВА ИКРЫ БЕСТЕРА ОТ СОСТАВА ЛИПИДОВ.//Евразийский союз ученых. 2015. № 10-1 (19). С. 6-9.
  3. Вассель С.С.ВОЗМОЖНЫЕ МЕХАНИЗМЫ ВЛИЯНИЯ ЛИПИДНОГО СОСТАВА ИКРЫ НА ЕЁ РЫБОВОДНЫЕ КАЧЕСТВА.// Современные научные исследования и инновации. 2014. № 2 (34). С. 4.
  4. Вассель Н.П., Вассель С.С.НОВЫЙ ПОДХОД К ОПРЕДЕЛЕНИЮ КОНЦЕНТРАЦИИ NO И NO2 И АКТИВНЫХ ФОРМ КИСЛОРОДА В ВОЗДУХЕ.//Современные научные исследования и инновации. 2014. № 2 (34). С. 8.


Все статьи автора «Вассель Сергей Сергеевич»


© Если вы обнаружили нарушение авторских или смежных прав, пожалуйста, незамедлительно сообщите нам об этом по электронной почте или через форму обратной связи.

Связь с автором (комментарии/рецензии к статье)

Оставить комментарий

Вы должны авторизоваться, чтобы оставить комментарий.

Если Вы еще не зарегистрированы на сайте, то Вам необходимо зарегистрироваться: